Mitä kuuluu, mentalisti?
Amstedam Magic Show, 1.8.2017

Amstedam Magic Show, 1.8.2017

Pauliinan & Artun häissä.

Pauliinan & Artun häissä.

Syksy on täällä! Kesä vain katosi, eikä taikurikaan mahda asialle mitään. Onneksi ehdin kesällä lomaillakin ja nauttia vähistä aurinkoisista päivistä. Akkuja pitää ladata syksyn pikkujoulurumbaa varten.

Teen nykyisin hyvin vähän keikkoja kesäisin. Olen erikoistunut yritystilaisuuksiin ja teen yksityiskeikkoja vähemmän. Muutama vuosi sitten esiinnyin kesäisin lukuisissa häissä, tänä vuonna vain yksissä,  Pauliina ja Arttu Wiskarin häissä. Arttu ja Pauliina ovat huipputyyppejä ja oli kunnia saada esiintyä heidän tärkeänä päivänä. Hyvä keikka, hienot häät ja setin kruunasi Artun spontaanit ständärit keikan lopuksi. Ständäri ei siis tarkoita mitään erektioon liittyvää, vaan korkeinta yleisön antamaa suosionosoituksen muotoa jossa yleisö nousee seisaalleen antamaan aplodit.

VIPit näkivät ihmeitä läheltä

"Kohta aletaan painii" totesi Bull Mentula, kun korttitempun tein.

Kesällä ehdin myös heittämään muutaman lähitaikuuskeikan eri festareiden VIP-tiloissa. Lähitaikuuskeikat ovat logistisesti vaivattomia verrattuna lavakeikkoihin. Roudattavaa on vähän: korttipakkoja, lusikka ja tussi ja pystyn häkellyttämään ihmisiä tuntikaupalla. Toisaalta taas jatkuvasti skarppina oleminen ja erilaisten ihmisryhmien energiatasoon mukautuminen vie voimia. Terveisiä kaikille Wanaja-, Himos-, SuomiPop ja Tammerfest-festivaalien jengille, kivaa oli. We Love the 90's onkin vielä tulossa.

Amsterdam Magic Show

Kävin myös Alankomaissa esiintymässä Amsterdam Magic Showssa. Keikka oli varsin kiva ja kuten liikkuvasta kuvasta näkee, hauskaa oli. Usein mentalistit muualla Euroopassa ovat esiintymistyyliltään melko rauhallisia. Eurooppalaiset kollegat ihmettelevät, kuinka meillä suomalaisilla mentalisteilla on usein tiukempi tahti. Olenkin kehottanut eurooppalaisia kollegoita kokeilemaan esiintymistä suomalaisissa pikkujouluissa. Tahti kyllä tiukkenee, tai lavakuolema uhkaa. 

Samalla reissulla kävin tekemässä lähitaikuutta muutamassa paikallisessa coffeeshopissa. Kahvilaksi kai noita voi kutsua, mutta Hollantilaiseen vapaamielisyyteen kuuluu, että kahvin ohessa asiakkaat voivat nautiskella myös imakalta tuoksuvia huimausaineita. Täytyihän se sitten käydä kokeilemassa, kuinka punasilmäiset myssypäät reagoivat taikuuteen.

Amstedamissa sattui myös samalle viikolla Gay Pride. Paraati liukui kanaaleja pitkin, ja siinä katsellessani Pride-kulkueeseen osallistuvia poliisi-, palokunta- ja armeijaveneitä tuumin, että mitähän se Räsäsen Päivi tästä tykkäisi. Mentalistina minulla on vähän sellainen aavistus, että ei tykkäisi. Meininki oli näin uskonnottoman silmistä katsoen kuitenkin rakastava, vapautunut ja iloinen.

Nimmareita jakamassa TubeCon Meet & Greet pisteellä.

Nimmareita jakamassa TubeCon Meet & Greet pisteellä.

TubeCon Meet & Greet

Jose, Johannes, Tommi - Huijarit ja Club Harha TubeConissa.

Jose, Johannes, Tommi - Huijarit ja Club Harha TubeConissa.

Eilen kävimme Tommin ja Johanneksen kanssa TubeCon-tapahtumassa meet & greetissä Huijarit/Club Harhan tiimoilta. Tunnin ajan jaoimme nimmareita, otimme yhteiskuvia ja juttelimme nuorten faniemme kanssa.

Ihan tunsi itsensä jälleen relevantiksi, kun nuoret tunnistivat! Neljänkympin kriisi sai hiukan hengitystilaa.

Pään Sisällä -podcast

Aloitin uuden podcastin, "Jose Ahonen - Pään Sisällä". Podcastissa juttelen mielenkiintoisten vieraiden kanssa kaikessa rauhassa ja ajan kanssa. Olen itse podcastien suurkuluttaja ja nautin etenkin pitkistä podcasteista, joissa pääsee kunnolla syventymään aiheeseen tai mielenkiintoisiin ihmisiin. Tunnin, kahden tai kolmenkin tunnin jaksoja ei tarvitse kuunnella kerralla. Itse kuuntelen podcasteja pätkittäin: matkustaessa, kävellessä, nukkumaan mennessä, töiden tekemisen taustalla. 

Pään Sisällä podcastin voit ottaa seurantaan täältä: https://www.facebook.com/Joseahonenpodcast/?fref=ts

Tulevaa

Lokakuussa esiinnyn Barcelonassa Stand-up Comedy Live-tapahtumassa, joka on Barcelonan isoin englanninkielinen komediaklubi. Club Harhat jatkuvat syksyllä, päivämäärät ovat 16.9, 21.10. ja 2.12.

Rakennan myös parhaillaan verkkokoulutusta vuorovaikutushakkeroinnista. Ajatuksena on rakentaa paketti, jonka avulla kuka tahansa voi kehittää itseään vuorovaikutuksen, kehonkielen, ilmeiden, mikroilmeiden, suggestioiden ja itsesuggestioiden avulla.

Koulutukset ja keikat jatkuvat normaalisti ja edelleen vastaan tarjouspyyntöihin nopeammin kuin uskotkaan.

Jose AhonenComment
Suggestio, hypnoosi & vuorovaikutushakkerointi -verkkokoulutus tulossa

Olen vetänyt erilaisia vuorovaikutukseen ja ihmisten tulkintaan liittyviä koulutuksia lähinnä yritysmaailmassa. Toistuvasti kuitenkin myös yksityishenkilöt lähestyvät samalla asialla: voisinko opettaa heille ihmisten tulkintaa, vuorovaikutustaitoja, hypnoosia tai muita "outoja" taitoja. Olen pyöritellyt asiaa paljon mielessäni ja harkinnut erilaisia intensiivivalmennuksia pienille ryhmille, mutta esteeksi on aina tullut aika ja prioriteetit.

Suggestiot, hypnoosi ja vuorovaikutushakkerointi ovat asioita, joita en yritysluennoilla yleensä kovin syvällisesti käy läpi. Yritysluennoilla keskitytään eleiden ja ilmeiden tulkintaan, oman havaintokyvyn rajallisuuden ymmärtämiseen sekä esimerkiksi ostamisen ja myynnin psykologisiin kummallisuuksiin. Suggestioiden maailma on kuitenkin itselleni hyvin läheinen ja rakas, lähtien itsesuggestioiden ja mielikuvaharjoitteiden voimasta muiden motivointiin. Siksi ajattelin tehdä aiheesta videosarjan, hienommin voisi sanoa jopa "verkkokoulutuksen".

Olen nyt kirjoittanut käsikirjoituksen videoon ja alan sitä lähipäivinä kuvaamaan. Video tulee sivuilleni maksullisena. Maksullisuuteen on kaksi syytä: 1) työstä on hyvä saada korvaus 2) haluan, että videon katsojat suhtautuvat tarvittavalla vakavuudella asiaan. Videoilla käsiteltävät asiat vaativat tiettyä vastuuta ja ymmärrystä, joita esimerkiksi kaikilla nuorimmilla ei välttämättä vielä ole. 

Videosarja sisältää ainakin seuraavia asioita:

1 - Mitä suggestio ja hypnoosi on

Hypnoosi koetaan edelleen mystisenä asiana, vaikka kyse on hyvin luonnollisesta asiasta. Mitä eroa on suggestiolla ja hypnoosilla, kuinka hypnoositila aiheutetaan ja mitä sillä voidaan tehdä? Voiko ihminen tehdä asioita vasten moraaliaan hypnoosissa? Voiko kuka tahansa hypnotisoitua? Kuinka erotan henkilön, joka on helposti hypnotisoitavissa? Kuinka kaatajapapit tai energia-kungfumestarit pystyvät kaatamaan ihmisiä koskematta? 

2 - Todellisuuden muovaaminen vuorovaikutuksella - Vuorovaikutushakkerointi

Ihmisen käsittämä todellisuus on hatara ja altis vaikutteille. Tietoisella ja tavoitteellisella vuorovaikutuksella on mahdollista muovata todellisuutta. Manipulointi ei ole kestävää tai järkevää, motivointi sen sijaan on. Onko taikasanoja olemassa? Voiko kehonkielellä vaikuttaa  tunnetiloihin? Kuinka tulla paremmaksi neuvottelijaksi ymmärtämällä vuorovaikutusta?

3 - Itsesuggestio - mielikuvaharjoittelu ja aivojen uudelleenohjelmointi

Olen käyttänyt itse jo vuosia muutamaa hyväksi havaitsemaani itsesuggestiotekniikkaa. Opetan omat suosikkitekniikkani, joilla voidaan esimerkiksi kadottaa stressiä, mielikuvaharjoitella tulevaa suoritusta paremmaksi, kehittää itseään, käsitellä fobioita tai työskennellä negatiivisten tuntemusten kanssa.

4 - Ihmisen hypnotisointi sekunneissa

Monilla on se harhakäsitys, että hypnoositilan tuottaminen kestää pitkään ja siihen liittyisi jotain rentoutusharjoituksia. Todellisuudessa hypnoositila voidaan aiheuttaa hyvinkin nopeasti, jopa sekunneissa. Vaikka et koskaan hypnotisoisi ketään, on näiden piilohypnoositekniikoiden ymmärtäminen hyödyllistä. Ne paljastavat paljon siitä, kuinka mielemme toimii ja on altis vaikutteille. 

Vielä ehdit vaikuttaa! Jos sinulla on kysymyksiä liittyen edellä mainittuihin aiheisiin tai ehdotuksia aiheista, joita haluaisit että käsittelen, laita sähköpostia jose@joseahonen.com. Käsittelen kaikki saamani kyselyt videolla nimettömänä.

Taiteilijaelämää, osa 5
After Work comes the Magic. Keikalla Kajaanissa Koutamedialla.

After Work comes the Magic. Keikalla Kajaanissa Koutamedialla.

8.15 Herään. Kahvia. Tänään olisi keikka Kajaanissa asti, joten käyn vielä läpi keikkakamoja ettei mitään unohtuisi kotiin.

9.20 Työhuoneelle. Tykkään tehdä räätälöityjä juttuja keikoille ja tänään ajattelin naurattaa yleisöä Kajaani-vitsillä, johon tarvitsen tietynlaisen tulostuksen. Työhuoneella on A3-tulostin, jota tähän tarvitsen. Tulostin ei tietenkään toimi kerrasta, joten kiroilen ja mietin tulostimen heittämistä ikkunasta. Tulostimen onneksi tilassa ei ole ikkunaa.

11.15 Junaan.

13.00 Lentokentällä. Syön överihintaisen hummus-leivän. Tsekkailen ensi viikon keikan detaljeja. Juonnan robotiikkaseminaarin keskiviikkona ja näihin on hyvä valmistautua kunnolla.

Pieni kone mutta jalkatilaa kerrankin riittävästi.

15.00 Lentokoneeseen. Pieni potkurikone, vanha mutta sympaattinen. Eiköhän tällä Kajaaniin asti päästä. Paikkani on koneen edessä ja jalkatilaa runsaasti. Mukava yllätys, näin pitkillä raajoilla lentomatkat ovat yleensä melko tuskaisia. Otan hyvän asennon ja nukahdan jo ennen nousua. Nukun koko matkan, välillä heräten huonoon asentoon.

17.00 Saavun Kajaaniin. Tampereen hellepäivä vaihtui hetkessä kylmään ja sateiseen harmauteen. Kajaanin lentokenttä on pieni, kuin pienen kylän bussiasema. Keikan tilaajan puoliso on tullut minua vastaan ja heittää hotellille. Katselen ikkunasta Kajaanin harmaata maisemaa. Näyttäisi paremmalta aurinkoisella säällä.

17.15 Hotellilla. Sokos Hotel Valjus on toinen Kajaanin hotelleista. Respa on sympaattinen ja kehuu paitaani. Lainaan häneltä liimapuikon, koska joudun vielä hiukan askartelemaan keikkaa varten.

Syön hotellin ravintolassa kehnoa jokirapuwokkia ja menen huoneeseeni valmistautumaan keikkaan. Hotelli on vähän nuhjuinen, kuten maakuntahotellit tapaavat olla. Huone on kuitenkin aivan ok ja kylppäri remontoitu siistiksi lähiaikoina. Laitan TV:n päälle ja katselen Shark Tankia samalla kun viritttelen kamoja kuntoon. 

19.15 Otan taksin keikkapaikalle. Keikan tilaaja on vanha tuttu, aiemmin ohjelmatoimistossa työskennellyt Emmi, joten tiedän olevani hyvissä käsissä. Olen pitkin päivää laitellut Whatsappilla mitä ihmeellisempiä pyyntöjä koskien esiintymistilaa ja laitteita. Yleensä en mahda näille mitään, mutta nyt tiedän että Emmi delivers joten uskallan pyytää.

19.30 Mestoilla. Minut johdatetaan bäkkärille. Raiderini on luettu, sillä paikalla on vettä ja mustaa kahvia. Käyn vielä laittamassa taustamusiikkisoittimeni äänentoistoon ja tarvittavat kamat lavalle. Ihmiset eivät tiedä, kuka tänään esiintyy tai mitä on luvassa. Tässä on hyvät ja huonot puolet. Toisaalta pääsee yllättämään jengiä, toisaalta alku ottaa aina aikansa että porukka alkaa hiffata mistä on kyse. Harva on nähnyt taikuria, saati mentalismia joten ensimmäiset jutut saa syöttää lusikalla jengille.

Kajaanin yö on kostea mutta rauhallinen.

20.05 Keikka alkaa. Yleisönä on mainostoimistoväkeä. Nuorekasta porukkaa sopivassa rentousasteessa. En näe yhtään humalaista, mutta sopivasti innosta kiilteleviä silmäpareja kylläkin. Pientä jännitystä alkuun yleisön puolelta, mutta pikkuhiljaa väki alkaa rennota. 

Meno paranee koko ajan loppua kohden. Kajaani lämpenee hitaasti mutta varmasti. Saan encore-aplodit ja teen vielä pari ekstratemppua. Päätän shown tyytyväisenä - tänään oli kivaa sekä yleisöllä että esiintyjällä. Setin jälkeen ihmiset tulevat juttelemaan. Näytän heille vielä muutamia korttitemppuja ja jokaisen jälkeen kuuluu “Näytä vielä yks!”

Jätän kovimman jutun viimeiseksi, kiitän ja alan pakata kamojani. Parempi jättää pieni nälkä kuin ähky.

Kajaanissa asuva taikuri Raimo Lusma huomasi Facebookista, että olen keikalla kaupungissa ja kysyi, voitaisiinko nähdä. Ehdotan olutravintolaa hotellini lähellä ja sovimme tapaavamme siellä. Heitän keikkakamat hotellille, vaihdan keikkakengät maihareihin ja pikkutakin nahkatakkiin. Kävelen olutravintola Hospoda Korunaan jossa näyttäisi olevan kelpo valikoima oluita. Olen kuitenkin tylsä ja otan London Priden hanasta. Oluiden suhteen tykkään aika perusjutuista. Erikoisuudet ovat toki mielenkiintoisia mutta keikan jälkeen harvoin kiinnostaa mitään kanelistoutia imailla.

Ihmiset hiukan tuijottelevat, kuten pienissä kaupungeissa aina. Menen tyhjään pöytään, jossa penkillä lippalakki. Mietin, onko tämä Kajaanilaisten salainen tapa varata pöytä ja tuleeko kohta turpaan, vai onko lakki vaan unohdettu. Minua varoitettiin, että Kajaanissa saa helposti pataan. Luen Iltasanomia ja hörpin London Pridea. 

Nuori mies lähestyy pöytääni sanaa sanomatta ja vie lippalakin mennessään, kuin varkain.

Raimo saapuu paikalle. Hän on aikoinaan kysellyt mahdollisuuksia esiintyä Club Harhassa, mutta en mielellään ota Harhaan esiintyjiä joita en ole itse nähnyt.  Juttelemme niitä näitä ja näytän Raimolle pari korttitemppuani. Tiskillä hengaileva keski-ikäinen nainen seuraa toimintaamme tiiviisti. Hetken päästä hän tulee kysymään, että mitä ihmettä me teemme. Näytän naiselle pari mentalismitemppua ja hän on aivan ihmeissään. Näissä epävirallisissa closeup-tilanteissa on hienoa, kun voi vetää ihan täysillä ja ilman huumoria tai showta. Aidolta tuntuva ajatusten lukeminen voi olla hyvin väkevä kokemus. Nainen ei pysty käsittelemään, mitä tapahtuu. Pyysin häntä ajattelemaan jotain hänelle tärkeää ihmistä, jonka jälkeen kerroin erilaisia yksityiskohtia tästä ihmisestä ja lopuksi kysyin, onko henkilö jota hän ajatteli nimeltään Paavo. Nimi täsmäsi ja nainen oli aivan ymmyrkäisenä. Hän kertoi, että minusta hehkuu jotain mystistä tietoa. En väittänyt vastaan.

Raimo näytti naiselle erittäin hienon ja hyvin esitetyn korttitempun ja vakuutuin miehen tasosta. Paitsi hyvä tekniikka, oli Raimon esiintyminen ainakin näin closeup-tilanteessa hyvää tasoa.

Nainen lähtee pöydästä hämmentyneenä ja meitä vähän naurattaa. Juttelemme vielä tovin taikurijuttuja ja juon toisen oluen, Fullers ESB:n, joka on London Priden isoveli.  Oluen jälkeen lähden takaisin hotellille Hesen kautta. Raimo lähtee vielä seuraksi ja toivotan miehen tervetulleeksi esiintymään Club Harhaan syksyllä. Otan hampurilaisen mukaan ja menen hotellille. Katselen teeveetä ja selailen kanavia. TV5:ltä tulee pornoa. Meno on halpaa ja väkinäistä, mitään eroottista pätkässä ei ole. Vaihdan kanavan Kanadan rajalle-ohjelmaan, jossa paikalliset viranomaiset kuumottelevat huumemuuleja ja satunnaisia turisteja, jotka ovat eksyneet väärälle puolelle. Tällaiset ohjelmat ovat kiinnostavaa seurattavaa elekielen, kehonkielen ja ilmeiden kannalta. 

00:30 Menen nukkumaan. Yritän kuunnella podcastia Aleister Crowleysta mutta nukahdan muutamassa minuutissa.  

Jose AhonenComment