Suomalaisten ensimmäisenä ajattelemat asiat ovat...

Joku aika sitten pyysin ihmisiä vastaamaan, mitä heille tulee ensimmäisenä erilaisista asioista mieleen. Sain vastauksia yhteensä 3878. Suuri kiitos kaikille vastanneille! Pidemmittä puheitta, tässä suomalaisten ensimmäisenä ajattelevat asiat.

Titanicia arvelinkin eniten vastatuksi, mutta prosentit yllättivät silti.

Pelikortit noudattivat ounastelujani aika hyvin. Kaikista vastauksista ässiä oli 67,63% ja padat oli suosituin maa 47,49% sitten hertat 27,39 ja ruudut 16,68%

Toisiksi eniten jo yllätti, mutta kannel!?

Kyselyyn liittyi myös arvonta, jonka voittaja on nyt selvillä ja hänelle lähetetty sähköpostia. Seuraa Facebook-sivuani, niin saat tietoa uusista ihmiskokeista, keikoista ja muusta hauskasta!

Jose Ahonen2 Comments
Sammakoiden nieleskelijät ja muut friikit
David Blaine päästelee sammakoita suustaan. Drake ei nauti tilanteesta.

David Blaine päästelee sammakoita suustaan. Drake ei nauti tilanteesta.

DISCLAIMER: Älä koskaan kokeile mitään näistä kotona, tai missään muuallakaan. Tässä kirjoituksessa kuvatut asiat ovat hengenvaarallisia.

Miksi kukaan nielisi miekkaa, saati eläviä sammakoita?

En ole itse kiinnostunut tekemään ns. fakiiritemppuja, mutta olen aina ollut hyvin kiinnostunut tästä marginaalisesta tivoliviihteen genrestä ja ihmisistä, jotka sitä esittävät. Kehon vieminen äärirajoille on kiehtovaa makaaberilla tavalla ja etenkin esiintyjän näkökulmasta katsottuna, näiden asioiden harjoittelu kiinnostaa minua varsin paljon. Lisäksi aidosti hyvät esiintyjät osaavat luoda fakiirijutuista kiehtovan ja hyvän shown, jonka ainoa funktio ei ole ällöttää yleisöä.

Viime vuoden puolella saimme Club Harhaan esiintymään Jari Tapanaisen, joka on yksi  Suomen harvoja miekannielijöitä ja fakiireja. Jari mm. työnsi sukkapuikon kämmenestään läpi. Kyselin Jarilta shown jälkeen, että miten ihmeessä hän alkoi treenata kyseistä asiaa, ja miltä ensimmäinen kerta tuntui psykologisesti. Jari ei ole mikään friikkisirkuksen kasvatti, vaan lupsakka savolainen, jolla vaan sattuu olemaan hiukan oudompia harrastuksia.

“Mie olin niin varma että tuosta se vaan mennöö läpi, ku olinna lukenu lääkärikirjoista että tuossa se on semmoi kohta, ettei miä hermoihin tai issoihin suoniin”

Okei.

Yksi omituisimmista fakiiritempuista on nk. puklufakiirius, eli asioiden nieleminen ja niiden tahdosta ylös puklaaminen. Eräs legendaarisimmista puklufakiireista, Hadji Ali, kehitti esityksen jossa hän ensin juo aivan käsittämättömän määrän vettä, sylkee sitä sitten vatsastaan tahdonalaisesti, juo päälle vähän kerosiinia (kerosiini on kevyempää kuin vesi, joten se jää vatsalaukkuun päällimmäiseksi!) ja sytyttää tämän avulla nukkekodin tuleen. Sitten kun kerosiini loppuu vatsalaukusta, voikin Ali taas sylkeä vettä ja sammuttaa aiheuttaneensa tulipalon.

Jännä show.

Kuulemma pahin osio kyseisessä jutussa on tolkuttoman vesimäärän nieleminen. Liika vesikin voi tappaa, ja nopeasti nautittuna isot määrät vettä aiheuttaa hirveän olon, jossa tunnet kuolevasi. Lisäksi elimistö yrittää hyvin aktiivisesti poistaa veden kaikkia reittejä pitkin. Kuvittele tekeväsi tätä lavalla, ihmisten edessä!

Hadji Alin hienoja(!?) taitoja ylläpitää hyvinkin tunnettu taikuri David Blaine. Blaine on opetellut nielemään eläviä sammakoita, jonka jälkeen hän sitten voi “päästellä” sammakoita suustaan. Toistan, päästellä sammakoita suustaan.

Vatsahapot pitää toki neutralisoida ennen esitystä ja tähän puklufakiireilla on omat konstinsa, käsittääkseni jotain kemiallista asiaan liittyy. Sammakot tulevat kuulemma mielellään ylös, joten tuossa kurkun vaiheilla ei tarvitse hirveästi edes auttaa, sen verran vikkeliä epeleitä ovat, eikä vatsalaukussa majailu pidempiä aikoja sammakoita kiinnosta.

Puklufakiirien lisäksi on toki olemassa nielufakiirit. Näistä tunnetuin lienee Stevie Starr, joka nieleskelee kuivana esimerkiksi golfpalloja, rubikinkuutioita, sormuksia ja lukkoja.

Fakiiritempuissa on aina se ongelma, ettei yleisö tahdo uskoa demonstraatioiden olevan aitoja. Näin taikuuden sisäpiiriläisenä sitä taas tietää, että kyllä ne miekat aidosti niellään, sukkapuikko menee kämmenestä läpi ja sammakot tulee vatsalaukusta. Tässä tapauksessa tieto todellakin vaan lisää tuskaa. 

Jose AhonenComment
Kysely: kerro ensimmäisenä mieleesi tulevat asiat

"Kuinka ajatuksia luetaan?" -luennollani kerron muun muassa, kuinka todennäköisyyksiä ja kokemusta yhdistämällä voidaan tietää ihmisestä yllättäviäkin asioita.  En usko telepatiaan, mutta kokemuspohjaa, havainnointikykyä ja todennäköisyyksiä yhdistämällä voidaan päästä lähelle selvänäkemiseltä vaikuttavaa ilmiötä. Kyseessä on ns. valistunut arvaus, jossa arvaaja kerää todennäköisyyksiä itselleen käyttäen ihmistuntemusta, havainnointikykyä sekä statistiikkaa.

Eri ammattikunnilla on omat kokemuspohjansa joita hyödyntää. Autonmyyjä tunnistaa potentiaalisen asiakkaan kävelytyylistä, taikuri tietää missä kohtaa katsoja katsoo toisaalle ja mentalistilla on hallussaan tietopaketti ihmisten yleisimmistä valinnoista.

Pelkästään todennäköisyyksillä ei kuitenkaan luoda hyvää showta. Usein katsojien ensimmäinen arvaus onkin "ehkä kaikki valitsevat juuri asian X ensimmäisenä". Ihmisten ensimmäisistä valinnoista voi silti olla mentalistillekin hyötyä ja psykologisena ilmiönä ne ovat huikean kiinnostavaa muillekin.

Mentalismialan kirjoista löytyy paljon materiaalia, jossa listataan yleisimpiä ihmisten ajattelemia asioita. Olen kuitenkin huomannut, että esimerkiksi suomalaiset valitsevat usein aivan eri asioita kuin yhdysvaltalaiset. 

Tästä nousikin mieleeni idea. Haluan kysyä mahdollisimman monelta suomalaiselta, mitä hänelle tulee mieleen ensimmäisenä erilaisista yksinkertaisista asioista. Älä siis mieti liikaa vastatessasi kysymyksiin, vaan ammu lonkalta. Lupaan julkaista tulokset blogissani muidenkin ihmeteltäväksi. Ja jotta saataisiin otanta riittäväksi, olisi ihanaa jos jakaisit tätä sivua muillekin.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan kaksi lippua vapaavalintaiseen Club Harhaan tänä vuonna.

 

Vastaa lonkalta, mitä ensimmäisenä tulee mieleen?

Kiitos!
Jose Ahonen2 Comments
6 Kikkaa, joilla vedät paremmin yleisön edessä

Esiinnyn enimmäkseen mentalistin roolissa, viihdyttäen ihmisiä, mutta erilaiset puheet, luennot ja esitykset ovat myös tuttua kauraa Teen yrityksille räätälöityjä, viihteellisiä esityksiä sekä luennoin esimerkiksi ihmisten tulkitsemisesta ja sissimarkkinoinnista. Olen myös päässyt näkemään lukuisia hyviä, sekä huonoja puhujia eri tapahtumissa. Tässä kuuden kohdan lista muistiinpanoista ja kokemuksistani koottuina. Ota haltuun ja ole parempi esiintyjä.

Lämmittele

Lämmittele keho ja mieli ennen esiintymistä. Äänenavaus on itselleni ehdoton - kun ääni kulkee ja puhe muodostuu sujuvasti, on huomattavasti helpompaa puhua. Kokemattomat esiintyjät unohtavat hengittää puhuessaan. Hapenpuute taas vaikeuttaa kaikkea, ajatustyötä ja rentoutumista. Rentoutunut esiintyjä rentouttaa yleisön ja häntä on helppo katsoa. Hyvän esiintyjän rentous tulee kokemuksesta. Kokemusta ei voi korvata millään, mutta esiintymistään saa paremmaksi rentoutumalla tietoisesti.

 

Esiintymisen neljä ulottuvuutta

Useat esiintyjät osaavat ottaa lavan haltuun, harvemmat koko tilan. Usea hyväkin esiintyjä esiintyy eturiville, jolloin kontakti takarivin katsojiin jää vaisuksi. Hahmota tila mielellään ennen esiintymistä. Käy lavalla, mittaa lava ottamalla askeleita lavan takaosasta etuosaan ja sivusta sivuun. Tämä auttaa mieltäsi hahmottamaan esiintymistilaa ja tekemään sen tutummaksi. Lavan mittaamisen jälkeen käy katseellasi huone lavan etuosasta peräseinään asti. Kuvittele ottavasi katsekontaktia eturivistä takariviin. Hyvin isoissa tiloissa katsekontaktin ottaminen peräpenkeille on mahdotonta, mutta se voi silti yleisöstä katsoen näyttää siltä.

Fysiikan mukaan neljäs ulottuvuus on aika. Pidä kiinni annetusta esiintymisajasta. Huolehdi, että sinulla on esityksen aikana kello näkyvillä ja seuraa ajan kulkua. Mieti ennalta, mitä teet jos aikasi ei meinaa riittää tai jos sitä on liikaa. Katso esityksestäsi etukäteen kohdat, jotka voit pudottaa pois mikäli kiire tulee. Samoin mieti myös täytemateriaalia varalle. Hyvä esitys on mielellään hiukan liian lyhyt kuin liian pitkä. On parempi jättää kuulijoille nälkä kuin ähky.


Tekniikka voi pilata esityksesi

Tutustu mahdolliseen esitystekniikkaan hyvissä ajoin ennen esitystä. Käytän itse showssani yleensä omaa headsetmikrofonia, poislukien isojen ohjelmatoimistojen keikat joiden tekniikkaan voin luottaa. Huonosti istuva headsetmikrofoni saattaa alkaa liikkumaan paikaltaan kesken esityksen tai kiertää. Tekniikan kanssa tappelu on yllättävän yleinen ongelma, jolla pilataan moni muuten hyvä esitys.

Jos käytät mikrofonia, tutustu siihen ennen esitystä. Käsimikrofonia pidetään suulla, ei rinnalla.

Jos käytät Powerpointia tai muuta esitystekniikkaa, varmista hyvissä ajoin että kaikki toimii. Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta silti näen toistuvasti esityksiä, joissa ensimmäinen kymmenen minuuttia käytetään tietokoneen kanssa taisteluun. Tietokone saattaa päättää aloittaa päivittämisensä esityksesi alussa, tai ruudunsäästäjä yllättää kesken esityksen. Niin ja mikähän tämä Emilian koneen salasana sitten olikaan…

Tee Powerpoint-kalvoistasi selkeät. Älä toista asioita, jotka jo näkyvät kalvossa. Kalvojen tehtävä on tukea ja rytmittää esitystä, ei listata puhettasi rivi riviltä. Yleisö voi seurata yhtä asiaa kerrallaan, puhettasi tai valkokangasta. Mieti aina, miten puheesi tukee kalvoja, tai kalvot puhettasi. Jos molemmat puhuu samaa asiaa, jutussa ei ole järkeä: yleisö voisi lukea samat asiat Internetistä. Mieti myös esitystäsi graafisesti. Selkeys on tärkeintä, unohda koristelut ja krumeluurit.
 

Tarinat jäävät mieleen, data ei.

Ihminen pitää tarinoista. Hyvät puhujat käyttävät tarinoita luodakseen tunteita ja rakentaakseen muistisillan faktoille. Jos keksit omaan elämääsi liittyvän tarinan, joka liittyy aiheeseen, käytä sitä. Jos et, etsi asiaan liittyvä kiinnostava anekdootti.  Vaikkei tarinaa olisi, on hyvä sitoa asiaa omaan elämään. Juhana Torkki kehottaa kirjassaan Puhevalta käyttöön kysymään itseltä: mistä olen kuuntelijoilleni kiitollinen? Pelkkä ajatustyö saattaa valmistella oikeaan mielentilaan, joka taas välittyy esitykseesi positiivisesti.
 

Mutta mitä niillä käsillä tehdään?

Liikuta niitä. Käsillä voi rytmittää ja värittää puhetta. Kehonkielen tulee olla hillittyä pienelle yleisölle, överimpää isoille saleille. Pidä taukoja. Hyvät puhujat uskaltavat pitää puheessaan taukoja. Jos et usko, katso vaikka Barack Obamaa. Tauot luovat dramatiikkaa ja antavat aikaa yleisölle miettiä jotain tärkeää kohtaa puheessasi.

Hyvässä puheessa on paljon muutakin kuin puhe. Suosittelen lämpimästi katsomaan Will Stephenin loistavan esityksen hyvästä puheesta ilman minkäänlaista sisältöä.
 

Rakasta yleisöäsi

Sinun ei tarvitse rakastaa ihmisiä yleisössäsi päivää ennen esitystä, eikä sen jälkeen, mutta lavalla ollessasi yleisöstä välittäminen välittyy. Itse katson yleisöä ennen keikkaa ja luon heistä positiivisia mielikuvia. Katson ihmisiä yksi kerrallaan. Hyviä tyyppejä, tästä tulee hauskaa. Tässä on myös kyse mielikuvaharjoitteesta, jolla peikko muutetaan keijuksi. Jos onnistut pitämään yleisöstäsi ennen lavalle astumista, tulet esiintymään paremmin kuin pelkäämällä sitä.

Ja viimein, showbisneksen ensimmäinen sääntö: Katso yleisöä silmiin ja puhu sydämestäsi.
 

 


 

Jose AhonenComment